Jak se nenechat zahnat do úzkých

Jak se nenechat zahnat do úzkých

Tento rozhovor už dávno není příjemný: dochází vám dech a druhý se snaží tlačit vás tam, kam nechcete. Máte sto chutí říct mu jasně a zřetelně NE, ale nějak ze sebe to slůvko nemůžete dostat. Jak se můžete bránit, když na vás někdo útočí argumenty?

Získejte sebevědomí

Denně se vás někdo snaží přesvědčit o mnoha věcech; třeba, že tohle nebo tamto si určitě musíte koupit. Přesvědčovatel je sympatický a má celkem racionální argumenty. Vám dochází dech a každou chvíli zřejmě vytáhnete peněženku ...

Při přesvědčování je účinnou zbraní odpovídat druhému tak, aby na odpověď už nemohl navázat. Jasná zásada pro všechny: chcete-li něco udělat, řekněte ANO, pokud to nechcete, řekněte NE. Jestliže si chcete odpověď promyslet, řekněte MOŽNÁ a termín, kdy se rozhodnete. Pokud vás někdo znejišťuje, je to otázkou sebevědomí. Jestliže důvěřujete sami sobě a znáte své postoje, nemůže vás jen tak někdo nabourat.

Pozor na manipulátora

V jakékoli diskuzi je nejlepší zůstat přirozený a svůj. Pokud vás někdo žene do úzkých, jen málokdy je to proto, že vám chce pomoct být lepší; takže pravděpodobně máte co do činění s manipulátorem. Vždy, když ve vás druhý vzbuzuje pocit viny nebo pocity strachu, jste jím manipulováni. Nenechte si to líbit a braňte se. Aktivně reagujte na jeho obviňování a nebojte se přejít do protiútoku. „Vy se mně snažíte znejistět? Proč to děláte?

Zalepte emoční díry

Naučit se odvracet manipulátora není snadné. Pokud neovládáte aktivní chytrý útok, doporučuje se odejít a „srovnat si hlavu“ – své názory, postoje, podle kterých budete postupovat při další komunikaci. Pokud manipulace druhého ovlivňuje na delší dobu vaší náladu, zamyslete se nad tím, do kterého slabého místa se vám druhý trefil a zapracujte na něm. Z hlediska psychiky se jedná o tzv. emoční díry, které nejspíš budete muset odstranit ve spolupráci s odborníkem. Jestliže vás někdo tlačí do kouta zdlouhavým obviňováním, nejlepší způsob obrany je mlčení. Když mu neposkytnete žádnou zpětnou vazbu, žádné protiargumenty, jeho hněv po čase vyhasne a dotyčný se sám odepíše.

Lepší je neutrální prostředí

Pokud někomu oznamujete nepříjemné rozhodnutí, například sdělujete partnerovi, že se chcete rozvést, nedělejte to doma. Vezměte ho do restaurace nebo do kavárny, zkrátka někam na veřejné místo. Díky tomu ani jeden nesklouznete k nekontrolovatelným emočním výlevům, které bývají s takovými situacemi spojeny. Neutrální prostředí vám pomůže na problémy nahlédnout z jiné perspektivy a lépe se dohodnout. Pokud jste nervózní a začínáte panikařit, můžete si odskočit třeba na toaletu a tam si znovu ujasnit: proč jste tady, co chcete druhému sdělit a s jakým výsledkem chcete pokud možno odejít.