Mobilita pánevního dna

V lidském těle se nachází několik důležitých přepážek, které drží vnitřní orgány a žlázy na jejich místech.

Jedná se o:

  1. Hrudní bránici
  2. Pánevní bránici (pánevní dno)
  3. Urogenitální bránici

Vytváření silné urogenitální bránice a pánevního dna

Pánevní dno a urogenitální bránice se vzhledem k orgánům považují za určitou nosnou „podlahu“. Jejich zvýšená síla rovněž odstraňuje vystouplé břicho, které vytváří pokles orgánů v pánevní oblasti. Posilování vnitřního prostředí organismu prostřednictvím fascií se jeví jako přínosný aspekt. Na ideální posilování fascií se zaměřuje cvičení nej-kungu a čchi-kungu.

 

Posilování fasciální struktury

Genitálie jsou propojeny s vnitřními orgány a žlázami v oblasti hráze (perinea), jíž se také říká sval čchi. Fascie významně přispívají k rozvádění energie. Slouží rovněž jako spojovací článek mezi genitáliemi, pánevním dnem a urogenitální bránicí. Je-li tento článek příliš volný, sval čchi umožní váze orgánů působit na oblast hráze, čímž se sníží tlak čchi. Je-li však jejich vzájemné spojení silné, orgány a žlázy zůstávají na svém místě a tlak čchi zůstává v normálu.

 

Fascie jako celotělová síť

V těle existuje rozsáhlý systém blan a přepážek, které jsou vytvořeny z pevné tkáně a jejich role je mechanická i ochranná. Fascie (povázky) známe třeba i z kuchyně; jsou to ony blanky na povrchu masa. Fascie se vyskytují na různých místech těla, kde se i různě nazývají, jejich role je ale podobná – chránit povrch různých orgánů, propojovat části těla nebo naopak některé větší prostory rozdělovat, přenášet mechanické síly. Najdeme je na povrchu svalů, kostí, vnitřních orgánů, cév a nervů, přecházejí do kloubů, vazů, fascii velmi blízké jsou i obaly mozku a míchy, podkožní fascie… Je vidět, že fascie jsou v těle skutečně všudypřítomné a roli takto rozsáhlého systému nelze podceňovat.

Fascie reagují i na poranění nebo zánět: jakoby se k sobě přilepí. Tyto fixace jednak omezují pohyblivost orgánů a také působí dráždění.

Útrobní fascie a viscerální manipulace

Fascie obsahují vazivová vlákna trojího druhu: kolagenní (dávají pevnost a tuhost), elastická (poskytují pružnost) a hladká svalová (umožňují pomalý stah při podráždění). Ty se podílejí na výsledných vlastnostech fascie. Jsou v podstatě tři systémy fascií, které mají různou pevnost. Nejtužší je tvrdá plena mozkomíšní, o něco méně pevné ale stále dost tuhé jsou útrobní orgánové fascie  a nejméně pevné jsou fascie svalové a podkožní. Od tuhosti se odvíjí i důležitost poruchy, která je lokalizována na dané fascii.

Technika zavírání tří bran

Abyste byli schopni vytvořit a udržet dostatečný tlak v oblasti pánve, je zapotřebí naučit se

stáhnout a uzavřít pohlavní orgány, hráz a konečník. Toho docílíte tak, že napnete svaly pánevního dna a cíleně stáhnete pohlavní orgány, hráz i konečník. Musíte to být schopni udělat najednou i odděleně, abyste mohli přesně koordinovat činnost svých svalů. Tato schopnost vám pomůže zabránit úniku sexuální esence neboli rozmnožovací energie.

Stažení a uzavření pohlavních orgánů, hráze a konečníku se říká "uzavření tří bran".

Hráz, perineum se nachází mezi pohlavními orgány a konečníkem. Pokud si udržíte silnou hráz, zůstanou zdravé a silné i vaše vnitřní orgány. Jestliže je vaše hráz slabá, jsou vnitřní orgány ohroženy ztrátou energie a soudržnosti.

Masáž hráze - než se  naučíte ovládat tři brány, je užitečné začít masírováním hráze. Masáž hráze povzbuzuje pohlavní orgány a posiluje pánevní dno. Působí také blahodárně na epifýzu, s níž je hráz spojena thrusting channel - energetickou drahou vedenou středem těla z perinea přímo na temeno hlavy. Díky masáži hráze si také snáze uvědomíte celistvost svého těla.

Stahováním hráze a konečníku navíc posilujete pánevní i urogenitální bránici a orgány pánevní oblasti, regenerujete je a udržujete ve správné poloze. Pokud celý proces spojíte spolu s využitím dechu a pohybu hrudní bránice, podstatně zvýšíte tlak v břišní dutině, čímž dojde ke stlačení a zhuštění energie. Čím více se energie stlačí, čím je koncentrovanější, tím větší je její expanzní potenciál.

V rámci integrativní terapie šité na míru Vás můžu jako psycholog PhDr. Josef Sýkora naučit využívat hrudní, pánevní a urogenitální bránici a posílit tak vnitřní prostředí organismu, které pomáhá zlepšit mobilitu pánevního dna.

 

Zdroje:

Mantak Chia. Nej-kung kostní dřeně.

Mantak Chia. Tan Tchien Čchi-kung.