Neustálé srovnávání

Jsou lidé, kteří na první pohled mají v životě všechno. Krásný dům, úžasnou rodinu, úspěch v práci a dost peněz, aby si mohli dovolit všechno, co chtějí. Kupodivu však právě lidé z této skupiny obzvláště trpí vyhořením a depresemi., jenom se o tom zpravidla nikdo nic nedoví.

Pokud se s takovými lidmi chcete srovnávat, uvědomte si, že prakticky nikdy neznáte celý obraz. Neboť smutek a bolest jsou i tady, až na to, že se málokdy ukazují veřejně.

 

  • SROVNÁVÁNÍ SE JE KONEC ŠTĚSTÍ A ZAČÁTEK NESPOKOJENOSTI!

 

Pokud vnímáme v modu SROVNÁVÁNÍ, je frustrace předem zaručena, protože pozornost se pak většinou zaměřuje na to, co chybí, na nedostatek, to, čeho jsme dosud nedosáhli, a také na selhání a ztrátu. Tento způsob uvažování, když se člověk srovnává s ostatními, vede k tomu, že se negativní kolotoč myšlenek už nezastaví. Vede k závisti, úzkostem, a postupně nahlodává veškerou sebejistotu.

 

Utkvělá myšlenka, že druzí jsou na tom zaručeně lépe, jsou šťastnější a úspěšnější, rozjitřuje vlastní nespokojenost a vede k neklidu a nemožnosti spočinout. Vnitřní laťka se nastavuje stále výše a seznam toho, co je třeba udělat, se pořád rozšiřuje. Hromada věcí, které člověk ještě musí udělat, roste tak dlouho, až už se psychický a fyzický tlak, který z toho vyplývá, nedá unést.

 

To všechno ještě přiživují sociální média, která nám denně dodávají nový „materiál ke srovnávání“. Není tedy nijak překvapivé, co potvrdila společná studie univerzit v Berlíně a Darmstadtu: že Facebook podporuje závist.

Sociální média však vybízejí nejen ke srovnávání, ale také ke konzumu, podle hesla:

„Člověk si kupuje věci, které nepotřebuje, za peníze, které nemá, aby imponoval lidem, které nezná.“

 

Materiální spotřeba vede podle výzkumů ne ke štěstí, ale jen k minusu na kontě. Což zase může rozjet nebezpečný začarovaný kruh.

 

Nespokojenost a frustrace vedou k náhradnímu uspokojování prostřednictvím spotřeby – více spotřeby vede k finančnímu tlaku – finanční tlak vede k tomu, že se více času tráví v práci (většinou neuspokojivé) – více času v práci vede k nespokojenosti a frustraci – a začarovaný kruh se roztáčí stále znovu.

 

Kdo se neustále srovnává, přehlíží svou vlastní jedinečnost. Přitom každý člověk je svým způsobem výjimečný. Jistě, vždycky bude někdo, kdo je v nějaké oblasti lepší než vy.  Vždycky bude také někdo, kdo je horší, pomalejší, méně atraktivní nebo méně vzdělaný.

 

Otázka tedy zní: „Na co se chcete soustředit?“

 

  • Štěstí nezávisí na tom, kdo jsi nebo co máš; závisí jedině na tom, co si myslíš!

 

O tom, co si myslíte, rozhodujete jen vy sami a vy sami jste za to zodpovědní. Vy určujete, jestli chcete jen přihlížet, jak skvěle so žijí ti druzí, a sami se tím degradovat na oběť a diváka, nebo zda svůj čas budete věnovat smysluplnějším věcem.

 

Zdroj:

Klaus Bernhardt